Garden Trends

Naar buiten met die potten !!!
Voorjaarsbloeiers als narcissen, hyacinten, tulpen, crocussen, blauwe druifjes enz. zijn eigenlijk meer geschikt om buiten in bloei te komen. De warmte van de huiskamer is onnatuurlijk waardoor ze vaak snel wat lang worden en de bloeitijd korter is. Narcissen kunnen buiten in het vroege voorjaar (februari/maart) soms tot zes weken bloeien. Zet ze b.v. op de vensterbank of op het balkon of terras.

Plant ze direct in de tuin
Geen geduld gehad om bloembollen in het najaar te planten en te wachten tot ze maanden later in bloei komen of gewoon vergeten? Tegenwoordig is alles goed te maken. Koop bloembollen in potjes, liefst zo rauw en kort mogelijk, verwijder het potje en plant de kluit in de tuin en zorg dat de bollen zijn afgedekt met een laagje aarde.
Overigens, met dit doel zijn er bij sommige tuincentra of bloemenwinkels al Tête-à-Tête narcisjes te koop in een handige six-pack zonder overpotjes.

Terras-Narcissen
Nog nooit een ontevreden consument gehoord over een 19 cm schaal met narcissen. Voor relatief weinig geld een bak voor bloeiende narcissen en dat 4-6 weken lang is een lust voor het oog. De meeste soorten zijn hiervoor geschikt. Naast de bekende ‘Tête-à-Tête‘ zijn onder meer ‘Jetfire’ en ‘Monal’ aan te bevelen.

Verwildering
Ruwe niet-formele beplanting welke toepasbaar is in allerlei soorten tuinen door bollen lukraak door elkaar te planten.

Massa-beplanting
Indien u beschikt over grotere oppervlakten is het fraai om grotere aantallen bloembollen te planten die jarenlang terugkomen zonder dat ze uit de grond hoeven. Te denken valt aan narcissen, krokussen, blauwe druifjes etc.

Bloembollen op kleur
Uw tuin beplanten in één kleur of in een combinatie van twee kleuren kan zeer fraai zijn, eventueel in combinatie met vaste planten.

Snijbloemen kweken
Een oud gebruik is om zelf uw snijbloemen te kweken. Hiervoor heeft u wat grotere aantallen nodig van langere soorten die u in een bedje plant, eventueel afschermen tegen de wind. De meeste boltypen kunnen hiervoor worden gebruikt. Belangrijk is dat ze enige lengte hebben, dus vanaf ca. 35 cm. Met name ook geschikt voor zomerbloeiers.

Combineren van bloembollen
Bloembollen laten zich op allerlei wijzen goed combineren. Hierbij een aantal ideeën voor u beschreven:

Met vaste planten
In het voorjaar kunnen vaste planten het afstervende loof van de voorjaarsbloembollen goed afschermen. Ook zijn er fraaie combinaties met zomerbloeiende bloembollen mogelijk.

Blauwe druifjes combineren met (bijna) alles
De Muscari Armeniacum, de meest gebruikte blauwe druif, laat zich fraai combineren met fel gekleurde tulpen en gele narcisjes.

Een duet van tulpen
Een goed tulpenduet vereist precisie: gelijktijdige bloei, gelijke lengte, gelijkende bloeivorm en uiteraard twee kleuren die ofwel het juiste contrast vormen of een poëtische harmonie uitdragen.
 
  Copyright © 2008 Fiorile | Concept & Realisatie PrimaLabel