Planten en verzorgen

Bloembollen planten

Amaryllis
Amaryllissen waarvan de knop reeds uit de bol is kunnen binnen enkele weken in bloei komen. Zet de pot op een zonnige of lichte plek zodat de stelen niet te ver gaan rekken om het licht ‘op te zoeken’. In eerste instantie is boven een radiator geen bezwaar, maar zodra de bloei aanvangt is het beter een andere plek te zoeken met wel veel licht. Bij aankoop kunt u meestal al zien of er één of twee knoppen in zitten. Elke knop levert 4-5 bloemen op. Als de eerste bloem helemaal is uitgebloeid kunt u de steel bij de bol afsnijden. En wellicht heeft de bol nog een derde knop voor u in petto. De amaryllis kan soms topzwaar worden en vervolgens met een zware klap ter aarde storten. Dit is te voorkomen door een zware b.v. stenen overpot te gebruiken en door de amaryllis aan de overhellende kant steun te verlenen.

Hyacinten
Na aankoop controleren of de pot niet te droog is. Zet de pot op een zonnige of lichte plek zodat de stelen niet te ver gaan rekken om het licht ‘op te zoeken’. Zodra de bloei aanvangt nog maar matig water geven. Let er op dat de pot niet te warm staat, b.v. boven een radiator. Teveel warmte verkort de bloeitijd en kan leiden tot verdroging van de bloemknoppen. Sommige hyacinten hebben de eigenschap om te vallen als de tros te zwaar wordt. Dit kan worden voorkomen door er een touwtje om te doen. Een andere mogelijk is ze te stutten met een dun stokje hout of iets van metaal.

Narcissen
Na aankoop controleren of de pot niet te droog is. Zet de pot op een zonnige of lichte plek zodat de stelen niet te ver gaan rekken om het licht ‘op te zoeken’. Zodra de bloei aanvangt nog maar matig water geven. Let er op dat de pot niet te warm staat, b.v. boven een radiator. Teveel warmte verkort de bloeitijd en kan leiden tot verdroging van de bloemknoppen. Na de bloei kunnen de bollen in de tuin worden geplant. Grote kans dat ze volgend jaar weer staan te bloeien.

Overig
Naast de hierboven beschreven typen zijn er nog tal van andere bloembollen welke op pot worden geplant. Hieronder een aantal tips welke vrij algemeen zijn:
  • Op een lichte plek in de huiskamer zetten
  • Niet te warm, zeker niet als de bloei aanvangt
  • Matig water geven zodra de bloei aanvangt
 
  Copyright © 2008 Fiorile | Concept & Realisatie PrimaLabel