Planten en verzorgen

Buiten verzorgen

Zomerbloeiers planten in het voorjaar
Dit betreft de bloembollen die in de zomer bloeien zoals dahlia´s, gladiolen, lelies, begonia´s, canna´s en vele andere soorten. Op onze verpakkingen vindt u specifieke plantinformatie voor de betreffende soort, maar er zijn ook een aantal algemene tips te geven voor het planten en onderhouden van uw bloembollen.

Wanneer
De beste periode varieert met de vorstgevoeligheid van het type. Vorstgevoelig zijn onder meer dahlia´s, freesia´s en canna´s en het is aan te bevelen deze niet vroeger dan begin april te planten. Andere, hardere typen kunnen vanaf begin maart worden geplant. Tot ver in mei kan men overigens nog bollen planten, mits ze goed bewaard zijn gebleven en niet zijn uitgedroogd.

Waar
Bloembollen zijn niet zo kieskeurig. Voor langstelige soorten dahlia´s en gladiolen is een luwe plek wel handig. Extreem natte plekken zijn uiteraard niet aan te bevelen. De meeste soorten houden wel van een flinke dosis zon. Begonia´s kunnen ook op schaduwrijkere plekken.

Hoe
Van belang is dat de grond goed wordt omgespit tot ongeveer 20 cm diep. De plantafstand tussen de bollen hangt af van de bolgrootte en de hoeveelheid gewas dat de bol bovengronds maakt. Voor kleine bollen is een afstand van 5 cm voldoende, gladiolen en lelies ca. 15 cm, dahlia´s zon 40 cm. Raadpleeg hiervoor de verpakking. Voor de plantdiepte geldt als algemene stelregel dat 2x de hoogte van de bol als laag aarde boven de bol moet komen. Wij vinden dat iets te algemeen en het is moeilijk hanteerbaar bij veelvormige knolgewassen als dahlia´s en canna´s. Daarom adviseren wij gladiolen en lelies ca. 15 cm, dahlia´s 5 cm boven het uiteinde van de wortelstok (welke naar boven moet worden geplant), begonia´s ook ca. 5 cm en de meeste kleine boltypen 5-10 cm. Uiteraard de bollen planten met de neus naar boven. Indien geplant de aarde terugstorten op de bollen, lichtjes aandrukken. Alleen water geven als het droog is.

Verzorging tijdens en na de bloei
Met name in het voorjaar en de vroege zomer valt er weinig regen. Het is daarom van belang om voldoende water te geven. Na de bloei kan men de uitgebloeide bloemen verwijderen, met name bij lelies. De dahlia maakt voortdurend nieuwe bloemen aan en het is voor dit proces goed om de oude bloemen tijdig te verwijderen.

Rooien of in de grond houden
Graag zouden we willen dat eenmaal geplant de bloembollen eeuwig zouden bloeien, maar helaas gaat dat niet op voor de meeste zomerbloeiers. Van de hoofdsoorten is alleen de lelie winterhard en kan ook gedurende enkele jaren terugkomen. Andere soorten moeten na de zomer als de planten zijn afgestorven uit de grond worden gehaald, schoongemaakt en worden bewaard. De bewaarcondities verschillen per type: de dahlia en de canna 5-10°C en beschermen tegen uitdroging, gladiolen 5-10°C met luchtbeweging, lelies 0-2°C. Voor veel kleinere bolsoorten loont het zich nauwelijks om deze de gehele winter te bewaren, maar als u specifieke informatie hierover wilt stelt u dan een vraag via onze e-mailinfo.
 
  Copyright © 2008 Fiorile | Concept & Realisatie PrimaLabel